Što nam poručuju problemi sa štitnjačom

Slavni njemački liječnik i psihoterapeut dr. Ruediger Dahlke kaže da je svaka bolest zapravo poruka naše duše o onim dijelovima nas koje ne volimo i želimo odbaciti, a trebali bismo ih prihvatiti. Bolest je glasnik koji govori što naša duša od nas želi. Evo što nam govore problemi sa štitnjačom

Štitnjača traži sazrijevanje

Problemi sa štitnjačom povezani su s razvojem, odnosno sazrijevanjem. Predstavljaju veliku potrebu za širenjem, nezasitan apetit za životom, potrebu za uspjehom. Doživljavamo ih kao da nas nešto guši ili steže oko vrata. Ipak, mogu biti i znak pohlepe i prekomjernih očekivanja od sebe.

Bolesti štitnjače mogu nam ukazati da se bojimo nešto pustiti. Baš kao što joj ime kaže, ona nam trajno pokušava povećati spremnost na obranu i zaštitu, stoga ukazuje i na konflikte. U nekim slučajevima ove bolesti simboliziraju razočaranje zbog neostvarene želje da o nekome budemo ovisni, najprije o roditeljima, a poslije o partnerima za kojima trčimo. Simptomatologija ukazuje na potištenost, zadržavanje osjećaja i strah od smrti.

 

Što treba učiniti

Treba osvijestiti potisnutu potrebu za rastom i širenjem. Da bismo to ostvarili, moramo se pokrenuti, pojačati tempo, biti budni i koristiti prilike koje su nam dane, usuditi se boriti i ići do vrha. Tegobe sa štitnjačom ukazuju na podvojenost između straha od smrti i goleme volje za uspjehom i djelovanjem. Valja si priznati paniku, a ipak dopustiti djelovanje.

Oboljele bolest poziva da stanu u centar vlastita života sa svim njegovim mogućnostima. Oslobodite energiju zatočenu u bolesti i unesite je u životnu borbu! Smanjena funkcija štitnjače ukazuje na bijeg iz vanjskog svijeta, sakrivanje iza debelih zidova te nedostatak uzemljenja.

Potražite zaštitu i povucite se u sebe, potražite zaštićeni prostor za meditaciju i svjesno dopustite da se dogodi ono što se mora dogoditi. Odrežite stare repove i suočite se s prolaznošću.

Autor: Dr. Nada Kaiser

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *