progresivna relaksacija mišića po jacobsonu

“Ja vam mogu ispričati i vi ćete razumjeti.

Ja vam mogu pokazati i vi ćete me kopirati.

Ali tek kada sami isprobate, vi ćete znati!”

(Stara kineska poslovica)

Što je pmr?

Metoda progresivne mišićne relaksacije (PMR) po Jacobsonu jedna je od vrlo djelotvornih tehnika opuštanja. Za razliku od drugih tehnika opuštanja u kojima se opuštamo na pasivan način, ovom tehnikom možemo se opustiti aktivno i samostalno.

Tehnika je vrlo djelotvorna kod nesanica, neurodermitisa, visokog krvnog tlaka, glavobolja i migrena, bolova u leđima i vratu, astme, alergija, bolesti krvnožilnog sustava, srca i oboljenja nastalih kao posljedica stresa.

Američki liječnik Edmund Jacobson (1885.-1976.) osmislio je metodu PMR 1928.godine. Od tada je u širokoj primjeni već 80 godina i uključena je u zdravstvene sustave mnogih zemalja. Edmund Jacobson ustanovio je da kod stresa ili straha dolazi do refleksne napetosti mišića te da vrijedi i obrnuto: opuštanje mišića dovodi do osjećaja mira, a postiže se i bolja prokrvljenost organizma i drugi blagotvorni zdravstveni učinak.

” Nemoj se praviti mudrim nego to stvarno i budi, isto kao što nije dovoljno praviti se zdravim nego to stvarno treba i biti.” (Epikur)

kako metoda pmr funkcionira?

Osjećaj opuštanja postižemo tako što nakratko napnemo i dulje vrijeme opuštamo različite mišićne skupine. Pri tome možemo uočiti razliku između stanja napetosti mišića i opuštenosti.

Svrha ove metode je da bolje upoznamo vlastito tijelo i naučimo prepoznati signale stresa kako bi pravovremeno mogli primijeniti metodu opuštanja i dovesti se u dobro i opušteno stanje. Kada naučimo sami sebe brzo i lako dovesti u opušteno stanje, svakim novim prakticiranjem postiže se sve bolji uspjeh s konačnim ciljem sposobnosti trenutnog opuštanja.

opušteni par

hrvatska asocijacija za zdravstvenu pedagogiju

Adresa: Petrova 6c, Zagreb
Email: an.nada.kaiser@gmail.com

Naše stranice

Kontaktirajte nas