Svaka je bolest poruka naše duše

Naši um i tijelo govore potpuno različitim jezicima, a jedini prevoditelj je svijest koja može ispravno tumačiti poruke. Slavni njemački liječnik i psihoterapeut Ruediger Dahlke kaže da je svaka bolest zapravo poruka naše duše o onim dijelovima nas koje ne volimo i želimo odbaciti, a trebali bismo ih prihvatiti. Bolest je glasnik koji govori što naša duša od nas želi. Donosimo primjere kako razumjeti pojedine simptome.

Tijelo je uvijek iskreno

Bolest nikoga ne ostavlja ravnodušnim i baš zato ona može biti zov duše da zastanemo, osluhnemo simptome i suočimo se s onim što nikako ne želimo vidjeti u sebi pa to duboko potiskujemo. Poruka je to poznatog njemačkog liječnika i psihoterapeuta dr. Ruedigera Dhalkea, autora više desetaka knjiga o suptilnim porukama koje nam psiha prenosi putem tjelesnih simptoma, tj. bolesti.

Dr. Dahlke kaže da je, za razliku od uma, naše tijelo uvijek iskreno i simptomima bolesti nas moli da prihvatimo i integriramo one dijelove sebe koje ne volimo, koji nam se ne sviđaju, koji nas plaše ili nam ukazuju da smo skrenuli s pravoga, vlastitoga, puta. Taj odbačeni dio nas on naziva „sjenom“.

Naša tema, naša sjena

„Sjena je zbroj svih odbačenih područja naše stvarnosti kojih više nismo svjesni. Tako, primjerice, nakon svake naše odluke, kada smo se za nešto odlučili, sve druge opcije ostaju u sjeni. Odlučivši se za nešto, ono drugo, suprotno, nije nestalo, samo je potisnuto duboko u pozadinu kao neželjeno. Nešto što ne želimo vidjeti u sebi, projiciramo na druge i od toga se distanciramo. No upravo to će u nama izazvati nelagodu kad to primijetimo u vanjskome svijetu.

Zapravo, u vanjskom svijetu primjećujemo samo one stvari koje su, na neki način, naša tema, naš problem“, objašnjava Dahlke, koji se od najranijih godina karijere posvetio proučavanju značenja simptoma bolesti.

Što trebam učiniti?

On smatra da se svaka bolest može liječiti vrstom psihoterapije u kojoj nam terapeut pomaže da osvijestimo i prihvatimo „sjenoviti“ dio sebe. Bolest nas samo poziva da pogledamo u pravome smjeru. Na primjer, pojednostavljeno rečeno, artritis i ukočeni zglobovi mogu sugerirati da imamo krute stavove koje teško mijenjamo i da nam to šteti. Česte glavobolje, primjerice, mogu ukazati da previše „boravimo u glavi“, da sve pokušavamo opravdati i racionalizirati. Kad razumijemo i integriramo onaj dio sebe koji se „objelodanio“ bolešću, bolest više nije potrebna, ona gubi svoju funkciju i može se povući.

„Sjena je sve ono za što smo uvjereni da treba ukloniti iz našeg svijeta da bi on bio dobar i zdrav, a ustvari je upravo suprotno – sjena sadrži sve ono što nam treba da bismo ozdravili, da bismo se iscijelili, tj. doslovno postali cijeli. Najčešće od pacijenata čujem pitanje: ‘Što trebam učiniti da bih ozdravio?’ Obično odgovaram: ‘Nauči gledati!’ Svi mi gledamo na život na svoj način. Naučiti gledati znači napustiti svoj način gledanja, promijeniti poziciju i gledati iz različitih perspektiva, pa i na bolest“, ističe Dahlke.

Kako će se simptomi tumačiti ovisi o životnim okolnostima svakoga ponaosob, a dr. Ruediger Dahlke svojim je knjigama, predavanjima i videouputama mnogima pokušao pomoći da krenu na put upoznavanja vlastite podsvijesti učeći čitati jezik bolesti. Donosimo nekoliko primjera tumačenja bolesti iz njegove knjige Bolest kao simbol.

Autor: Dr. Nada Kaiser

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *